Akadálymentes megjelenítés

Elnöki köszöntő

 

Tisztelt látogatók, kedves környezetükért felelősséget érző barátaim!

A természeti erőforrások védelme napjainkra az emberiség jövőjének kulcskérdésévé vált, amely így nemcsak a ma élő nemzedékeket, de utódainkat is érinti. A víz, a levegő, a talaj állapotának megőrzése régóta nem választható megoldás, hanem törvényszerű kényszer: amit elszennyezünk, azzal a saját életterünket tesszük tönkre. Az egyik legnagyobb veszélyforrás az emberi élet velejárójaként keletkező egyre több hulladék – ha erre a kihívásra jó választ adunk, nagyot léptünk előre.

Ma a fejlett országok lakosai átlagosan napi 1 kilogramm hulladékot termelnek. Ez azt jelenti, hogy a világ egy napi hulladékával akár egész országnyi területeket be lehetne borítani. Ez az elképesztő környezeti szennyezettség azonban csökkenthető. Például azzal, hogy egy kicsit jobban odafigyelünk arra, hogy mennyi hulladékot termelünk, vagy arra, mit dobunk ki mint „szemetet” – és mit hasznosítunk újra, szelektív gyűjtéssel komposztálással. Mindez pedig egy kis törődéssel, „önmegtartóztatással” kordában tartható.

158 Veszprém megyei település összefogásával egy modern, környezetbarát hulladék­gazdálkodási rendszer kiépítését és működtetését határoztuk el. Egy olyan rendszerét, ami segít abban, hogy csökkenjen régiónk környezeti szennyezettsége, megszűnjenek az illegális hulladéklerakók, a lehető legtöbb hulladék kerüljön vissza a körforgásba. A sikerhez azonban nem elég a technikai feltételeket megteremteni – ahhoz az itt élők együttműködésére is szükség van.

Annak a belátására, hogy környezetünk állapotáért mindannyian felelősek vagyunk – hiszen kinek-kinek személyes felelőssége, tesz-e azért, hogy szebb, élhetőbb és egészségesebb környezetben élhessünk mi magunk és a következő generációk

Honlapunkon ehhez ebben igyekszünk segíteni olyan mindennapi hasznos ismeretekkel, információkkal, tippekkel, fortélyokkal, amelyek muníciót adhatnak a szelektív hulladékgyűjtéshez, a házi komposztáláshoz – az Észak-Balatoni Térség környezetének megóvása érdekében.

Czaun János
elnök
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás